کانون فیلم و عکس دانشگاه شهید بهشتی
کانون فیلم و عکس دانشگاه شهید بهشتی

کانون فیلم و عکس دانشگاه شهید بهشتی

دومین پست خانم حنانی...

توی روزنامه خوندم که بالاخره فیلم "شیرین" عباس کیارستمی توی سینما آزادی به صورت تک سئانس از هفته ی گذشته اکران شده! توی سایت سینما آزادی هیچ اثری از این فیلم توی لیست فیلم های در حال اکرانش ندیدم!اما توی اخبار سایت سینما آزادی عنوان شده بود که برنامه آینده ی این سینما هستش.
لینک: http://www.cinema-azadi.com/?p=nwd&nid=20
بنابراین نمیدونم که این فیلم هنوز اکران نشده و خبر روزنامه دقیق نبوده یا اینکه اکران شده و سایت به روز نیست.
باتوجه به اینکه"شیرین" تا به حال تو ایران اکران نشده بوده بعید میدونم تعداد زیادی دیده باشنش.خودم هم این فیلم رو کاملا اتفاقی و قاچاقی دیدم.در هر حال دوست دارم یه ذره راجع به این فیلم بنویسم که دیدنش یکی از عجیب ترین تجربه های فیلم دیدنم بوده
قبلش هم باید بگم من اصلا از طرفداران یا مخالفان کیا رستمی نیستم چون ازش خیلی فیلم ندیدم.پس راجع به سبک کاراش کاملا ممتنعم
این فیلم رو هم وقتی داشتم تماشا میکردم اصلا نمیدونستم مال کیارستیمه.
برای اینکه بدونید ممکنه شما این فیلم رو اندازه ی من دوست داشته باشین یا نه هم میگم که مهمترین عنصر برای دوست داشتن یک فیلم از نظر من "قصه داشتن" هست و این فیلم فیلمیه که قصه داره!و قصه اش رو با زبون کلیشه ای بیان نمیکنه هرچند که خود قصه شاید یکی از تکراری ترین قصه های ادبیات ما باشه: قصه‌ی شیرین و فرهاد یا همون خسرو و شیرین
باید بگم خود فیلم درحقیقت هیچ غافلگیری بزرگی نداره که شما الان از لو رفتنش بترسین!!!ولی اگه دوست دارین با ذهن سفید سفید فیلم رو تماشا کنین باید هشدار بدم از اینجا به بعد پستم خطر لو رفتن فیلم وجود داره!
این فیلم، دو عنصری که همیشه عادت کردیم همراه هم ببینیمشون رو از هم جدا کرده یعنی :صدا و تصویر!
صدایی که تمام طول فیلم میشنویم صدای جمعی از دوبلورهای حرفه ای صدا و سیما است که دارن نمایشنامه ی شیرین و فرهاد رو اجرا می کنن.بنابراین انگار دارین یه نمایش رادیویی می شنوین
اما تمام چیزی که در طول فیلم می بینین تصاویر متعدد از صورت 113 تا از بازیگران حرفه ای زن سینمای ایرانه که توی یه سالن سینما نشستن و بدون هیچ حرفی دارن به پرده ی سینمایی(که ما نمی بینیمش و در حقیقت در حال پخش فیلم فرهاد و شیرینیه که ما تنها صداشو می شنویم)نگاه میکنن و متناسب با صدای نمایش شیرین و فرهاد (که ما فقط می شنویم اش) این بازیگران داخل سالن ری اکشن نشون میدن(میترسن،گریه می کنن،لبخند میزنن، چشماشونو با حرکت فرضی بازیگران فرضی! نمایش شیرین حرکت میدن و ...)در حقیقت انگار دوربین فیلم‌برداری همون پرده ی سینماست که تماشاگران داخل سالن دارن بهش نگاه میکنن و متناسب با جریان فیلم بهش واکنش نشون میدن(خب واقعا امیدوارم توصیفم یه جورایی گیج کننده تر نشده باشه)
با توجه به اینکه من خودم یکی از طرفدارای پر و پا قرص نمایش های رادیویی ام قسمت "صدا"ی فیلم برام حظ کافی رو به همراه داشت!چه چیزی لذت بخش تر از شنیدن قصه شیرین و فرهاد با صدای یه عالمه دوبلور خوب؟
اما در مورد تصویر هم نمیتونم چیزی کمتر از این بگم.موقع تماشای فیلم من مطمئن بودم بازیگران داخل سالن سینما حتما داشتن فیلمی رو میدیدن که ما فقط صداشو می شنویم.منظورم اینه که ری اکشن ها و حرکات چشماشون اینقدر دقیقه که آدم مطمئن میشه کیارستمی چنین فیلمی رو براشون به نمایش گذاشته و از واکنش های طبیعیشون فیلم گرفته اما بعدا توی نقدها خوندم که اصلا فیلم شیرین و فرهادی در کار نبوده و کیارستمی بازیگرا رو تک تک نشونده جلوی دوربین و ازشون خواسته که فلان ری اکشن رو انجام بدن بعدش هم اینا رو به تناسب قصه کنار هم گذاشته! و جالب تر از اون این که هیچ کدوم از بازیگرا نمیدونستن کیارستمی میخواد با این تصاویر چه کار کنه!
توی نقدها سوالات زیادی بود.اینکه چرا فقط بازیگرای زن؟اون هم این همه!چرا فقط کلوزآپ؟چرا ژولیت بینوش بین این همه بازیگر ایرانی؟!چرا استفاده از دوبلور(در حالی که کیارستمی اینقدر مخالفشونه؟) چرا قصه ی شیرین و فرهاد؟اصلا چرا اینقدر "زنونه"؟! و خیلی سوالای دیگه!من فارغ از همه ی این سوال ها این فیلم رو بخاطر ساختار شدیدا نو و ضد کلیشه اش واقعا دوست داشتم اما نقدهای مخالف هم خیلی خوندم راجع بهش!واسه همین نمیتونم با قاطعیت همه رو به دیدنش توصیه کنم ولی اگر هنوز این فیلم رو ندیدین و دنبال یک تجربه ی نو هستید شاید بد نباشه یه سر به سینما آزادی بزنین
لینک تصویری از فیلم: http://www.cinetmag.com/Photo/Article/Shirin_01_615139.jpg
http://www.cinscreen.com/album/yxkb1319190107.jpg
سارا حنانی

نظرات 11 + ارسال نظر
الهام محمدنژاد شنبه 26 آذر 1390 ساعت 21:41

سارا جان آقای شکوری مسولیت وبلاگ رو تا انتهای امشب به من سپردن.
به شخصه که خیلی خوشحال شدم این متنت رو خوندم و اشتیاقت برای فعالیتای بیشتر از جمله پست گذاشتن؛ در نتیجه نوشتت رو پست کردم و اصلا نتونشتم تنها در قالب کامنت منشر کنم...آفرین
در مورد یوزر و پسورد هم به نظرم باید با آقای شکوری هماهنگ بشی.
خوب باشی
الهام محمدنژاد

سارا حنانی شنبه 26 آذر 1390 ساعت 21:43

یه موردی که یادم رفت اشاره کنم:
فیلم ساخته سال 87 هست!و گرچه تابحال اکران نشده بوده ظاهرا سی دی و دی وی دی اش به طور غیر رسمی وارد بازار شده بوده!!!
+اسم بعضی از بازیگرانش :
مهناز افشار
پگاه آهنگرانی
ترانه علیدوستی
ژولیت بینوش
گلشیفته فراهانی
لیلا حاتمی
نیکی کریمی
نیکو خردمند
باران کوثری
فاطمه معتمد آریا
رویا نونهالی
ژاله علو
ماهایا پطروسیان
رویا تیموریان
هدیه تهرانی
حمیده خیرآبادی
ثریا قاسمی
فاطمه گودرزی
مهتاب کرامتی
لیلی رشیدی

الهام محمدنژاد شنبه 26 آذر 1390 ساعت 21:59

کیارستمی توی نشست نقد "شیرین" خانه هنرمندان در مورد آخرین اثرش حرفای جالبی زده بد نیست بخونید:
"عباس کیارستمی" در این نشست با بیان این که توصیه می‌کنم کسانی که دیدن فیلم برای بار اول برایشان سخت بود، یک بار دیگر "شیرین" را ببینند و در دفعه دوم تحمل آن دشوار نیست، اظهار داشت: اگرچه بسیاری فیلم را در قالب سی‌دی و دی‌وی‌دی تماشا کرده‌‌اند ولی دیدن فیلم در تنهایی و جمعی و در سالن سینما تفاوت دارد.
کیارستمی در بخشی از نشست گفت: من همیشه به مخاطب فکر کرده‌ام و سینما برایم بدون مخاطب معنایی ندارد. دغدغه من این نیست که منتقدان یا مخاطبان درباره فیلم چه نظری دارند، این به معنای نادیده گرفتن نقش مخاطب نیست اما من دنبال تجربه کردن در سینما هستم.
"شیرین" یکی از سخت‌ترین تجربه‌های من بود و دو سال برای ساخت آن زحمت کشیده‌ام و در نهایت هم کمترین پاداش مادی و معنوی را برایم داشته است همچنین تدوین این فیلم 5 ماه طول کشید.
فکر می‌کردم پیش از آمدن به اینجا اگر پرسیدن انگیزه‌ات از ساخت این فیلم چه بوده چه جواب دهم؟ سعی کردم چیزی بسازم اما نتوانستم ، حالا می‌گویم سینما سلیقه‌ای است و کاریش نمی‌شود کرد. دوست داشتم فیلمم را ببینید. "شیرین" نوعی دهن کجی بود به سینمایی که می‌خواهد همه چیز را نشان دهد و این فیلم اتفاقی است برای خود من. هر کارگردانی می‌گوید که آخرین فیلم من بهترین فیلم من است. شیرین فیلم آخر من است و از آن جلوتر نمی‌روم.
"شیرین" برای من درست مثل این است که از سوراخ کلید چهره زن همسایه را در تأثر دیده‌ام. لحظاتی در این فیلم است که اگر یکبار دیده شود شاید قابل درک نباشد. داستان خسرو و شیرین در این فیلم برای من اهمیت ندارد به همین دلیل فیلم را کلا از تصویر بیرون بردم. دلم می‌خواست سینمای ناب و مطلق را در این فیلم ببینم و اتفاقاتی که در چهره‌های زنان فیلم می‌افتد تعقیب کنیم.
کیارستمی با تشکر از حضور و بی‌توقع بودن بازیگران این فیلم گفت: برای من همه این تصاویر زیبا هستند. اشکال کار ماست که مدام ذهنمان کار میکند که این کدام بازیگر است اما برای مخاطب خارجی هیچ پیش‌داوری وجود ندارد.
اهمیت صدا بیش از تصویر است.به داستان عاشقانه برای این تصویرها فکر کرده‌ بودم و شیرین را مناسب‌تر از باقی قصه‌های عاشقانه دیدم.
"شیرین" را 50 بار دیده‌ ام . من فیلم "سونات پاییزی" سال‌ها پیش دیدم و به خاطر داشتم که در یکی از سکانس‌های آن فیلم، اشکی در چشم دختر بود که نمی‌ریخت. من یک بار دیگر آن فیلم را به خاطر این صحنه دیدم. در فیلم شیرین هم اتفاق‌هایی که در صورت بازیگرها دیده می‌شود، مهم است. می‌توان فیلم را بدون صدا دید و به دریافت‌های تازه‌ای رسید. ممکن است این تصویرها مانع پیوند مخاطب ایرانی شود اما مخاطب خارجی که این بازیگران را نمی‌شناسد، طور دیگری با فیلم همراه می‌شود.

جواد شالیکار شنبه 26 آذر 1390 ساعت 22:06

به نظرم باید جالب باشه این فیلم خاص و اگه بشه برنامه بریزیم با دوستان با هم بریم ببینیم

مرسی...

نیلوفر مردیها شنبه 26 آذر 1390 ساعت 22:44

شدیدا لایک...

پژمان دلیاری شنبه 26 آذر 1390 ساعت 23:41

capital karizma یکشنبه 27 آذر 1390 ساعت 00:05

تمام فیلم هایی که من از عباس کییارستمی دیدم در کودکی بوده و خیلی دوست داشتم شرایطی پیش بییاید و فیلم ها ی جدید کییارستمی (کپی برار اصل و شیرین ) رو در یه شرایط خوب ببینیم

سارا حنانی یکشنبه 27 آذر 1390 ساعت 01:00

الهام جان ممنون از زحمت تبدیل کامنت به پست و تکمیل اطلاعات

نفیسه ایرانی یکشنبه 27 آذر 1390 ساعت 09:36

راست می گی ساراجان فیلمی که طرحش جالبه و منم خیلی خوشم اومد البته ارادتکی هم به کیارستمی دارم

فرامرزی یکشنبه 27 آذر 1390 ساعت 22:07

وای من که به شخصه دوبار این فیلم رو دیدم
همه چیزش عالیه
چه صداهایی
چه موزیک هایی
چه بازیایی (انقدر برام جالب بود که هنوزم نمیتونم باور کنم اینا بازی کردن اونجا)
بسیار فیلم احساسات بر انگیزیه هر دوبار هم اشک ریختم پاش(البته اشک ریختن واسه فرهاد ثواب نداره، پس گفتنش هم ریا نیست)

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد